marți, 12 aprilie 2011

Cum sa tinem un post...sanatos

Chiar daca postul e considerat o metoda prin care ne putem curati atat spiritul, cat si trupul, daca nu suntem atenti la ce mancam in aceasta perioada, organismul nostru poate avea chiar de suferit. Astfel, aici veti gasi informatii interesante despre cum se tine un post corect si santos.
  • In primul rand, trebuie sa stiti ca nu toate persoanele au voie sa tina post. Dupa sfaturile medicilor, nu au voie sa tina post lauzele, copii, bolnavii cu sindrom nefrotic (deoarece ei pierd proteine prin urina si au nevoie de o cantitate suplimentara), bolnavii cu afectiuni cronice, cei deprimati imun, cei subnutriti sau cei care sunt in convalescenta, bolnavii de cancer sau cei cu afectiuni auto-imune.
  • Apoi, in ceea ce priveste copiii, daca totusi doriti ca cel mic sa treaca printr-o mica perioada de post, trebuie sa stiti ca aceasta perioada nu trebuie sa treaca in niciun caz de 4 zile. In perioada postului, copilul este privat de proteine animale si, daca acest lucru se intampla pe o perioada mai lunga, se poate dezvolta o dereglare a secretiei de hormoni de crestere, care sunt dependenti de aminoacizii esentiali care se gasesc in carne.
  • Nici adolescentii nu ar trebui sa tina un post foarte strict, intrucat perioada adolescentei este o perioada a transformarilor neuro-hormonale. Astfel, perioada de post nu ar trebui sa fie mai lunga de 6 zile.
  • In ceea ce priveste adultii, daca persoana care tine post are un organism mai fragil, dar vrea totusi sa treaca prin aceasta perioada de purificare trupeasca si spirituala, este indicat sa tina un post mai putin strict. Astfel, e recomandat la, o data la 4 zile, sa consume macar 150 g de carne si, daca e posibil, sa nu renunte la lapte si produse lactate, care pot suplini lipsa proteinelor din carne. De asemenea, dupa sfarsitul postului, e important sa se reinceapa o alimentatie mixta, in care sa nu se faca abuz de carne dintr-odata, intrucat sistemul digestiv si intreg metabolismul nu se reacomodeaza foarte usor si se pot instala probleme digestive. In plus, dupa un post lung, e recomandat sa bei multa apa minerala. Sarurile din apa minerala grabesc refacerea deficientelor de aminoacizi si cresc eficienta abosrbtiei lor in alimente.
  • Referitor persoanele trecute de 54 de ani, postul nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 zile si alimentatia de dupa post este cruciala pentru refacerea metabolismului. E recomandat ca, dupa post, sa se bea lapte acrit, cel putin 200 ml pe zi, intrucat gustul acru stimuleaza absorbtia rapida de aminoacizi esentiali. La pranz, poti consuma supe sau ciorbe cu carne, acrite bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu