joi, 5 mai 2011

Fructele uscate...o sursa de minerale!

Alunele, nucile, prunele sau caisele uscate vă ajută să vă refaceți rezervele de minerale

   Fructele uscate și cele oleaginoase pot fi consumate la micul dejun, ca desert la masa de prânz sau amestecate în salata de fructe. Grație conținutului lor de acizi grași polinesaturați, de vitamine și micronutrienți, aceste fructe prezintă un interes nutritiv incontestabil atunci când sunt consumate fără adaos de sare. Atenție însă, consumați-le cu moderație dacă țineți la silueta dvs., căci sunt foarte bogate în calorii.
Un plus de minerale
Pe vremuri, fructele (caise, prune, mere etc.) erau uscate (deshidratate) în scopul de a fi conservate și consumate în timpul iernii. Distingem două tipuri de fructe seci: cele moi (caise, struguri, banane, pere, curmale, smochine, prune) și cele oleaginoase (migdale, nuci, alune, fistic etc.). Aceste fructe au un conținut scăzut de apă și de vitamina C (care dispare pe perioada lungă de deshidratare), fiind compuse în principal din glucide, săruri minerale și fibre.
Fiind bogate în zaharuri (în special stafidele și curmalele), fructele uscate le sunt utile sportivilor și persoanelor care depun un efort fizic susținut, deoarece ele îi furnizează rapid organismului o cantitate importantă de energie. Diabeticii și persoanele care doresc să slăbească trebuie să excludă aceste alimente din regimul lor.
Avantajul acestor fructe este bogăția lor în minerale și micronutrienți: potasiu (caise), calciu (smochine, caise, curmale, migdale, alune), magneziu (banane uscate, smochine, curmale, prune). Fructele oleaginoase sunt surse excelente și de fier, și zinc (migdale, alune, fistic). Conținutul în minerale al fructelor uscate este de 3 – 5 ori mai mare decât acela al fructelor proaspete.
Previn maladiile cardiovasculare
Fructele deshidratate și cele oleaginoase sunt bogate în fibre, ceea ce le recomandă persoanelor care au probleme cu tranzitul intestinal leneș (prunele sunt adeseori utilizate ca laxativ).
Și asta nu e tot! Grație conținutului lor în acizi grași nesaturați, aceste alimente delicioase joacă un rol benefic în prevenirea maladiilor cardiovasculare și în menținerea nivelului normal al colesterolului (nucile, în special, sunt bogate în acid alfa linolenic).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu