miercuri, 30 martie 2011

Mersul pe jos face piciorul frumos:)


10 Beneficii  ale mersului pe jos

                 1. Stimuleaza activitatea cardiaca, reprezinta antrenamentul de care inima dumneavostra are nevoie pentru a functiona optim, a se mentine in forma si a face fata unor solicitari mai mari. 30 de minute de mers zilnic reduce riscul de atac de cord in aceeasi masura ca un program intens de exercitii fizice;

2. Mentine tonusul muscular, creste aportul de substante nutritive si oxigen la nivelul muschilor;

3. Imbunatateste circulatia sangvina la nivelul picioarelor si previne aparitia varicelor;

4. Ridica nivelul HDL-ului (colesterolul asa-zis “bun”) si indirect va protejeaza inima si sistemul circulator;

5. Amelioreaza valorile tensiunii arteriale;

6. Stimuleaza oxigenarea tesuturilor prin cresterea arderilor si intensificarea respiratiei;

7. Incetineste coagularea sangelui mentinand fluiditatea acestuia si astfel protejeaza de afectiuni trombotice sau infarct;

8. Imbunatateste sistemul imunitar prin cresterea secretiei de endorfine. Organismul va fi mai bine pregatit sa lupte cu infectiile.

9. Stimuleaza buna-dispozitie si relaxarea psihica prin endorfinele secretate in timpul mersului, impreuna cu alti factori fiziologici, astfel ca 30 de minute de mers zilnic au imbunatatit vizibil starea de spirit a celor cu tulburari depresive majore (studiu al Universitatii din Texas)

10. Scade riscul de deces din cancer - un studiu publicat in New England Journal of Medicine demonstreaza ca cei care merg zilnic o distanta de 3 kilometri au un risc de deces din cancer de doua ori si jumatate mai mic decat cei care nu parcurg distanta cu aceeasi frecventa.

Mersul pe jos este asadar o sursa nebanuita de sanatate, pe care multi dintre noi o ignoram din lipsa timpului, comoditate sau nestiinta. Plimbarile mai lungi alaturi de un prieten sunt reconfortante pentru trup si suflet, destind atat muschii cat si mintea, relaxeaza fizic si psihic. Asa ca data viitoare cand alergati dupa autobuz, mai ganditi-va odata si mai bine mergeti pe jos cele doua statii.