SANATATE

    Sanatatea unei persoane, dar si longeviatea, sunt determinate in proportie de 20% de ereditate, 20% revenind conditiilor mediului, iar cea mai mare pondere, de 50% este data de conditiile si modul de viata, incepand de la alimentatie, pana la obiciurile proaste si situatiile de stres. Insa, spre uimirea dumneavoastra, doar 10% revine nivelului de ingrijire medical. Aceste lucru este recunoscut si de organizatia mondiala a sanatatii.



CATEVA SFATURI PENTRU O SANATATE...DEPLINA

  •  Renuntati la fumat - Acesta este primul pas pe care ar trebui sa il faceti. Sa stiti ca cifrele printre fumatori au scazut de cand s-a anuntat ca fumatul dauneaza grav sanatatii, mai ales ca sunt atat de scumpe.Folositi banii in alte scopuri.
  • Incercati sa ocoliti grasimile - Incercati sa eliminati din meniul dumneavoastra cartofii parjiti sau mancarea de la fast-food, in general alimentele bogate in grasimi, cum ar fi:carnea de porc, salamul, carnatii.
  • Reduceti stresul - Stiu ca nu suna prea usor. Dar o metoda de reducere a stresului foarte simpla ar fi sa va petreceti 30 de minute zilnic, facand ceva ce va face placere(o plimbare prin par, vizitati un prieten, jucati-va cu animalulul dumneavoastra, uitati-va la ocomedie, ascultati muzica). Evitati oamenii cu care nu va intelegeti.
  • Feriti-va de poluare - Incercati sa evitati zonele in care se fumeaza, asta daca nu puteti sta intr-un mediu in care nu se fumeaza.Plantati in gradina, arbusti si flori, sau daca stati la apartament faceti-va un coltisor doar cu flori. 
  • Aveti grija de dintii vostri - Este dovedit ca cei care au gjija de dantura lor au parte si de longevitate. Probabil, fiindca daca au grija de dintii lor, au gjija si de sanatatea lor.
  • Ganditi pozitiv - Cu siguranta o perspectiva pozitiva are influenta asupra vietii. Asa ca nu va mai enervati asa usor si luati lucxrurile cu mai mult calm.
  • Bea 2,7 litri de apa pe zi - Este recomandat de specialisti sa bem zilnic aproximativ 2,7 litri de apa datorita agitatiei si stresului in care traim. Ideaul ar fi sa beti 8 pahare de apa pe zi, un pahar la 2 ore, chiar daca nu ve este sete.

      CE REPREZINTA O PORTIE DE FRUCTE SI LEGUME?

        Pe langa faptul ca sunt foarte variate si deosebit de delicioase, frustele si legumele contin nutrimente care sunt foarte impotante pentru sanatate. Este demonstrat de specialistii in domeniu, faptul ca, a manca 5 fructe sau legume/zi, reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, cancerul, diabetul sau accidentele vasculare cerebrale.
        Au in compozitie o cantitate mica ce calorii si grasimi. In general, toate legumele si fructele au aport scazut de calorii si grasimi.insa, exista mici exceptii, cum ar  fi maslinele si avocado. Deasemenea ele ajuta si la mentinerea greutati normale, asta daca sunt asociate cu mentinerea sanatatii. Fiind bogate in nutrimente si sarace in calori, fructele dau senzatie de satietate.
     In ceea ce priveste fibrele alimentare, acestea pot asigura apotul lor pe durata intregii zile. Fibrele solubile(ajuta la reglarea nivelului de colesterol) si sunt prezente in mere, capsuni sau citrice. Fibre insolubile(care ajuta la functionarea sanatoasa a intestinului) sunt prezente in tarata de grau sau cereale integrale.
    In continuare va prezentam cateva sfaturi pentru a consuma mai multe fructe si legume:
    - mancati supa sau cirba in fiecare zi
    - puneti fructele la vedere
    - beti suc de fructe sau mancati salate la aperitiv
    - amestecati legume tocate la omleta sau pizza
    - depozitati-va in congelator legume congelate
    - adaugati legume autci cand mancati un sandwich

    CINCI FRUCTE CARE INTARESC SISTEMUL IMUNITAR 

    Dupa trecerea iernii am ramas cu sistemul imunitar slabit. Iar acesta detine un rol important fiindca ne apara de agentii patogeni activi si de boli.
    • Afinele - Deoarece contin antioxidanti, care ajuta in lupta cu cataracta, glaucomul, hemoroizii, cancerul, afectiuni cardio-vasculare.
    • Smochinele - Ele contin o sursa naturala de minerale, printre care se numara: calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul. Are un continut foarte ridicat de potasiu(400 de mg ), care ajuta la sanatatea inimii.
    • Rodiile - Spre surprinderea noastra acestea nu au un continut foarte ridicat de vitamina C, chiar din contra, acesta este chiar mai mic decat cel al citricelor. Dar, totusi, asigura jumatte din necesarul zilinic al unui om adult. Daca consuman des aceste fructe , ele ne pot ajuta organismul in lupta contra infectiilor. Are rol in scaderea tensiunii arteriale si un puternic efect antiinflamator.
    • Merele - Contin o importanta sursa de pectina (fibra naturala care are multe efecte benefice asupra sanatatii). Merele ajuta la scaderea niveluli colesterolului, previne aparitia cancerului de plamani si protejeaza organismul de virusul gripei. Deasemenea are proprieteti antiinflamatorii, antibacteriene si detoxifiaza organismul.
    • Perele - Contin puternice resurse de vitamina A, B1, B12, C, K, potasiu, magneziu , calciu, fosfor.Celeulele sunt astfel protejate de nocivitatea radicalilor liberi prin apotul de cupru si vitamina C