joi, 5 mai 2011

Pestele..un aliment foarte sanatos!

Cum sa gatim pestele in mod sanatos?...Afla mai jos raspunsul!
Pestele este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale, fiind bogat in Omega 3 si indicat in majoritatea dietelor si regimurilor alimentare. Atentie insa, pentru a va bucura de beneficiile oferite de peste, acesta trebuie sa fie gatit intr-un mod cat mai sanatos.
 
Un peste gatit perfect pentru a-si pastra toate proprietatile nutritive este pestele care se rupe usor cu furculita si are o culoare oarecum opaca pe margini si putin translucida pe mijloc.
Atentie mare la timpul de gatire - carnea de peste fiind atat de moale si delicata, se usuca foarte usor in timpul gatitului si se arde la fel de usor. Pentru a ramane fraged, pestele trebuie fie gatit la temperaturi foarte mari si intr-un timp foarte scurt, fie gatit cu apa.
Pestele la gratar este cel mai dificil de gatit, desi pare atat de simplu, tocmai pentru ca pestele se poate arde foarte usor si este foarte uscat. Inainte de a pune pestele pe gratar, folositi o pensula de bucatarie pentru a-l unge cu ulei de masline si neaparat amplasati pestele pe marginile gratarului, ferindu-l de partea din mijloc, care este cea mai calda. Nu va grabiti sa intorceti pestele pe gratar sau sa il miscati imediat dupa ce l-ati asezat, pentru ca se va lipi cu siguranta de gratar si se va rupe. Asteptati sa inceapa sa se coaca si sa lase suc, ca sa nu se mai lipeasca. De indata ce pestele are urme usoare de la gratar, este momentul sa il intoarceti pe partea cealalta.

Fructele uscate...o sursa de minerale!

Alunele, nucile, prunele sau caisele uscate vă ajută să vă refaceți rezervele de minerale

   Fructele uscate și cele oleaginoase pot fi consumate la micul dejun, ca desert la masa de prânz sau amestecate în salata de fructe. Grație conținutului lor de acizi grași polinesaturați, de vitamine și micronutrienți, aceste fructe prezintă un interes nutritiv incontestabil atunci când sunt consumate fără adaos de sare. Atenție însă, consumați-le cu moderație dacă țineți la silueta dvs., căci sunt foarte bogate în calorii.
Un plus de minerale
Pe vremuri, fructele (caise, prune, mere etc.) erau uscate (deshidratate) în scopul de a fi conservate și consumate în timpul iernii. Distingem două tipuri de fructe seci: cele moi (caise, struguri, banane, pere, curmale, smochine, prune) și cele oleaginoase (migdale, nuci, alune, fistic etc.). Aceste fructe au un conținut scăzut de apă și de vitamina C (care dispare pe perioada lungă de deshidratare), fiind compuse în principal din glucide, săruri minerale și fibre.
Fiind bogate în zaharuri (în special stafidele și curmalele), fructele uscate le sunt utile sportivilor și persoanelor care depun un efort fizic susținut, deoarece ele îi furnizează rapid organismului o cantitate importantă de energie. Diabeticii și persoanele care doresc să slăbească trebuie să excludă aceste alimente din regimul lor.
Avantajul acestor fructe este bogăția lor în minerale și micronutrienți: potasiu (caise), calciu (smochine, caise, curmale, migdale, alune), magneziu (banane uscate, smochine, curmale, prune). Fructele oleaginoase sunt surse excelente și de fier, și zinc (migdale, alune, fistic). Conținutul în minerale al fructelor uscate este de 3 – 5 ori mai mare decât acela al fructelor proaspete.
Previn maladiile cardiovasculare
Fructele deshidratate și cele oleaginoase sunt bogate în fibre, ceea ce le recomandă persoanelor care au probleme cu tranzitul intestinal leneș (prunele sunt adeseori utilizate ca laxativ).
Și asta nu e tot! Grație conținutului lor în acizi grași nesaturați, aceste alimente delicioase joacă un rol benefic în prevenirea maladiilor cardiovasculare și în menținerea nivelului normal al colesterolului (nucile, în special, sunt bogate în acid alfa linolenic).