sâmbătă, 9 aprilie 2011

Zaharul...o amenintare pentru sanatatea noastra

   Efectele consumului de zahar in cantitati mari

 
  In cantităţi moderate, zahărul este o sursă de energie, însă noi depăşim cu mult consumul decent de zahăr. Specialiştii ne avertizează că zahărul hrăneşte cele mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat.

 Ce înseamnă un consum decent de zahăr?

   Ne spune dr. Anda Avramescu, medic specialist medicină generală, Rezident an I Diabet şi Nutriţie:
  • 8 linguriţe pe zi dacă eşti sănătoasă sau maxim 40 de grame pe zi;
  • 2 linguriţe pe zi dacă ai probleme cu hipertensiunea arterială.
   Dar atenţie la zaharurile ascunse din produsele industriale pe care le cumperi de la magazin şi la cantitatea de fructe consumate pe zi (şi ele conţin fructoză care acţionează pe acelaşi principiu)! Citeşte eticheta alimentelor pe care le cumperi şi acordă atenţie compuşilor enumeraţi, încercând să limitezi un consum excesiv de zahăr.

7 alimente care ajuta la intarirea sistemului imunitar

Sa aflam impreuna care sunt acestea:

1. Ceaiul verde conţine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declanşării multor tipuri de cancer. Fitonutrientii din ceaiul verde favorizează dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv.
2. Chili stimulează metabolismul, subţiază sângele şi contribuie la eliberarea de endorfine. De asemenea, chilli este bogat în betacaroten, "arma" numărul 1 împotriva infecţiilor şi inhibă neuropeptidele, care declanşează inflamaţiile sistemului imunitar.
 
3. Ghimbirul conţine gingerol, un compus cu proprietăţi anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, el ajută la eliminarea toxinelor, precum şi la intensificarea arderii grăsimilor. Ne redă poftă de viaţă, ne scoate din letargie, făcându-ne să ne regăsim tonusul, energia şi optimismul.
 
4. Scorţişoara este bogată în antioxidanţi care inhibă coagularea sângelui şi proliferarea bacteriilor. Scorţişoara stabilizeaza nivelul de zahăr din sânge şi reduce colesterolul rău. Tratează extremităţile reci, crampele musculare, durerile cauzate de răceală sau gripă, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mâncare. 
5. Roşiile sunt un adevărat izvor de sănătate, fiind echipate cu o mulţime de nutrienţi care ne protejează împotriva unor afecţiuni grave, precum cancerul. Roşiile conţin cantităţi mari de vitamina C, 100g de roşii asigurând 40% din necesarul zilnic de vitamina C.  La fel ca şi alţi antioxidanţi, licopenul neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi.
 
6. Ciupercile pot părea banale, dar sunt super-alimente: conţin zero grăsime, zero zahăr şi zero sare şi sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine B - vitamină B1, riboflavină (B2), niacin (B3), piridoxină (B6) şi folacin (acid folic). Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume.
 
7. Castraveţii conţin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. Datorită acestui conţinut atât de variat în vitamine şi nutrienţi, castraveţii ajută la o bună circulaţie sanguină, sunt indicaţi împotriva îmbătrânirii celulelor, curăţă organismul şi reduc tensiunea.